Как да се справим с паническите атаки?

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ?

Справянето с паник атаките може да бъде предизвикателство, но има няколко стратегии, които могат да помогнат за овладяването им:

1. **Дихателни упражнения**
– Когато усетите, че паник атака започва, фокусирайте се върху дълбокото, бавно дишане. Вдишвайте бавно през носа, броейки до 4, задръжте дъха за 4 секунди и издишвайте през устата за още 4 секунди. Тази техника успокоява нервната система.

2. **Заземяване**
– Опитайте техники за заземяване, като например да се концентрирате върху това, което усещате в момента. Използвайте сетивата си: забележете 5 неща, които виждате, 4 неща, които можете да докоснете, 3 неща, които чувате, 2 неща, които миришете и 1 нещо, което усещате на вкус.

3. **Физическа активност**
– Кратко ходене или раздвижване може да помогне на тялото да освободи натрупаната енергия и стрес. Това разсейва фокуса от паническите симптоми.

 4. **Когнитивна преоценка**
– Напомняйте си, че паник атаката е временна и че ще премине. Важно е да не катастрофизирате ситуацията и да се опитате да не изпадате в паника заради самата паник атака.

 5. **Позитивни утвърждения**
– Повтаряйте си утвърдителни изречения като “Това ще мине”, “Аз съм в безопасност” или “Имам контрол над ситуацията”.

6. **Професионална подкрепа**
– Ако паник атаките продължават, е добре да потърсите помощ от терапевт, психолог или коуч, който може да ви научи на специфични техники за справяне. Понякога терапията като когнитивно-поведенческата терапия (CBT) може да бъде много полезна.

 7. **Избягване на стимули**
– Ако знаете какво предизвиква паник атаките ви, може да се опитате да избягвате тези ситуации или да ги управлявате по начин, който да намали тяхната интензивност.

 

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *